Back to news overview

40 million euro extra funding for Flemish Spinoffs

Qbic launches a second venture capital fund to invest in university spin-offs. So far this fund has already acquired 40 million euro and this number is still increasing today.

Below you can read the full article, which was published in De Tijd on January 10th, 2017. 

Qbic lanceert een tweede durffonds om te investeren in universitaire spin-offs. Na een eerste inzamelronde staat al 40 miljoen op de bankrekening.
Daar komt straks nog meer bij.

Qbic is een interuniversitair zaai- en groeifonds dat in spin-offs van Vlaamse universiteiten investeert. Vijf jaar geleden zamelde Qbic I 40,7 miljoen euro in. Het fonds ondersteunde sindsdien 18 groeibedrijven. Eén daarvan was het diagnosticabedrijf Multiplicom, dat eind vorig jaar voor een fors bedrag (68 miljoen euro) aan het Amerikaanse Agilent werd verkocht.

In Qbic's portefeuille zitten onder meer Agrosavfe (gewasbescherming), UniFly (drones) en Molecubes (proefdierenscanners). De durfkapitaalgroep wordt geleid door de biotechveteraan Marc Zabeau en de ex-topman van Barco Martin De Prycker.

Ze haalden de jongste weken 40,4 miljoen euro op voor een tweede fonds. Dat geld komt grotendeels van investeerders die al in het eerste fonds zaten.

De grootste aandeelhouders zijn de publieke investeerders PMV (via het tweede Arkimedesfonds) en de federale FPIM. Daarnaast deden ook de banken

BNP Paribas Fortis, KBC en ING weer mee, net als de universiteiten van Gent en Antwerpen, de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Vlaamse

Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), een onafhankelijke onderzoeksorganisatie op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling.

Qbic trok ook middelen aan van een twintigtal privéinvesteerders en middelgrote bedrijven, waaronder het technologiebedrijf Televic en Reynaers Aluminium. Ze investeerden elk tussen 250.000 en 1 miljoen euro in het fonds.

Qbic II voert gesprekken om nieuwe investeerders aan te trekken en de interuniversitaire samenwerking uit te breiden.