Back to news overview

Ablynx in Trends on March 16th, 2017

An article on Ablynx was featured in Trends on March 16th, 2017. Below you can read the full article.

‘EERSTE MARKTINTRODUCTIE IN 2018’

Met meer dan 45 onderzoeksprojecten heeft Ablynx een rijkgevulde pijplijn. Acht van die projecten zitten al in de klinische ontwikkelingsfase. In 2018 hoopt het Gentse biotechbedrijf een eerste medicijn op de markt te brengen.


Sinds de oprichting in 2001 kende het Gentse biotechbedrijf Ablynx een enorme evolutie. De spin-off van het VIB en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) begon met een technologieplatform voor de ontwikkeling van Nanobodies, die aan de basis liggen van een nieuwe generatie medicijnen voor de behandeling van onder meer ontstekingen, kanker, bloed- en ademhalingsziekten. “Onze pijplijn is na ruim vijftien jaar goed gevuld. We hebben meer dan 45 onderzoeksprojecten lopen, waarvan al acht in de klinische ontwikkelingsfase zitten.”


De ontwikkeling van nieuwe medicijnen is een werk van lange adem. Een volledig traject duurt al snel tien tot vijftien jaar. Biotechbedrijven hebben dus veel kapitaal nodig. “Het gaat om enkele honderden miljoenen euro’s”, zegt Wim Ottevaere. “Wij hebben gekozen voor een hybride model, waarbij we sommige projecten zelf financieren tot op een bepaald niveau. Voor andere projecten zoeken we partners.”


Ablynx heeft heel wat partnerships met grote farmabedrijven. Het werkt samen met partijen als Merck & Co, Inc., Novartis, Novo Nordisk, Boehringer Ingelheim, AbbVie en Merck KGaA. Die partnerships brachten al 400 miljoen euro in het laatje. Het potentieel van toekomstige mijlpaalbetalingen bedraagt liefst 7 miljard euro.


Zelf naar de markt
In de loop van 2018 hoopt Ablynx een eerste medicijn op de markt te brengen. Caplacizumab kan gebruikt worden in de strijd tegen ATTP, een levensbedreigende, zeldzame bloedklonterziekte. Het jaarlijkse marktpotentieel in de Verenigde Staten, Canada, Europa en Japan bedraagt naar schatting 800 miljoen euro, terwijl het bedrijf de piekverkopen schat op ruim 400 miljoen euro per jaar.


Ablynx wil Caplacizumab zelf naar de markt brengen. “We geloven in de kwaliteit van ons product. Het verhoogt de overlevingskansen van de patiënt en er is minder kans op orgaanschade. Nog een reden om het zelf te doen is de erkenning van Caplacizumab als weesgeneesmiddel. Dat betekent dat we exclusiviteit genieten na de marktintroductie”, zegt Ottevaere. Om het medicijn op de markt te brengen, werft Ablynx tegen 2020 een honderdtal nieuwe medewerkers aan.


Schatplichtig aan VIB
De ontwikkeling van nieuwe medicijnen gebeurt met vallen en opstaan. “Wetenschappelijk hebben we geen echte tegenvallers gehad. Onze technologie is heel robuust”, benadrukt Wim Ottevaere. “Wel hebben we al meegemaakt dat een partner de samenwerking stopzette. Vorig jaar besliste AbbVie geen licentie te nemen op ons reumamiddel vobarilizumab. Maar we blijven geloven in het potentieel van het middel en we zoeken nieuwe opties.”


In het begin kreeg Ablynx de financiële steun van enkele durfkapitalisten, onder wie Gimv. Sinds 2007 noteert het biotechbedrijf op Euronext Brussel. Het personeelsbestand, dat ruim 400 medewerkers telt, telt 19 nationaliteiten. Toch profileert Ablynx zich graag als Vlaams bedrijf. “Dat de Vlaamse biotechcluster op de wereldkaart staat, hebben we te danken aan de Vlaamse overheid, die investeerde in het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. Zonder VIB was er van Ablynx geen sprake geweest.”